AKTUÁLNÍ TRENDY ASIJSKÉ KUCHYNĚ

Rozhovor s provozovatelem korejské restaurace Han Food

Není asie jako asie.

Asijská kuchyně je trhák. Chutná výborně, doma si ji tak snadno nepřipravíme a co si budeme povídat, jídla na talíři (čti Instagramu) vypadají prostě skvěle. Ostatně: „Sociální sítě stojí za nejnovějšími trendy asijských specialit“ říká provozovatel korejské restaurace Han Food. S panem Thang Vo Tat jsme mluvili nejen o aktuálních trendech.

Co byste řekl o korejské kuchyni, jaká je?

Tady v Čechách lidé asijskou kuchyni dále moc nerozlišují. Berou jí většinou jako jednu. Korejská kuchyně je ale úplně svébytná. Není ovlivněná čínskou ani vietnamskou. Je velmi typická sladkou chutí. Tu v těch ostatních tak výrazně nenajdete.

Je jídlo ve vaší restauraci „pravé“ korejské nebo je třeba pro „české jazýčky“ nějaké úpravy?

Všechna naše jídla jsou podle originálních korejských receptů. Používáme původní asijské suroviny. Na jejich výběr a kvalitu klademe velký důraz.

Které suroviny považujete z hlediska kvality pro výsledný efekt za klíčové?

Všechny suroviny používáme čerstvé a v perfektní kvalitě. Čerstvost je pro nás skutečně důležitá. A ze surovin nejpečlivěji vybíráme rýži. Pyšní jsme také na naše kimchi.

Vozíte rýži a kimchi přímo z Koreje?

Ne (smích). I do Koreje se rýže dováží. Žádná z asijských zemí není schopná pokrýt spotřebu rýže z vlastních zdrojů. Kupujeme rýži, která je vypěstovaná v americkém Coloradu. A kimchi si pro naší restauraci připravujeme vlastní. Na jeho kvalitu a chuť jsme právem pyšní. Že jde o skutečně vydařené kimchi nám potvrzují Korejci, kteří naší restauraci navštěvují a vracejí se. To neplatí pro každou restauraci, že by tam chodili krajani. Ti jsou mimořádně kritičtí.

Je jednoduché připravit dobré kimchi?

Absolutně ne. Je to velmi složitý proces a záleží na každém kroku a přesném načasování. Příprava zabere 3 až 4 dny. Samotné zpracování a jednotlivé kroky jsou práce na 6 hodin a mezi jednotlivými kroky jsou přesné časové úseky, kdy salát odpočívá a zraje. Výsledek je pak přímým odrazem péče, kterou přípravě věnujete. Korejci rozlišují jen dva druhy kimchi. Dobré a špatné.

Co byste Čechům ze své kuchyně vyzdvihnul jako něco, co nám rozšíří obzory chutí?

Tak jednak je to sladká chuť, kterou jsem zmínil pro korejskou kuchyni jako typickou a pak je to fermentované kimchi. Misku podáváme ke každému jídlu automaticky. Je to absolutní korejská klasika. Jde o korejské národní jídlo.

Zmínili jsme tedy klasiku a co nové trendy? Kam se asijská kuchyně aktuálně ubírá?

Aktuální trend hodně ovlivnily sociální sítě. V Asii klademe důraz na čerstvost a kvalitu surovin. Pro evropský trh je větší důraz na tzv. toping, tedy zdobení. A zcela novou záležitostí je něco, čemu říkáme „fusion“. Je to kombinování asijských a evropských chutí a surovin. Především koření.

Které jídlo byste označil za hvězdu korejské kuchyně?

V naší restauraci je mezi hosty jednoznačně nejoblíbenější Bibimbap. Mají rádi i ten název, ze kterého mají legraci, tedy Češi.

Co můžu čekat na talíři, když si objednám Bibimbap?

To by vám napověděl překlad samotného názvu. Bibimbap je od slova bibim, což je míchat, a od slova bap, které znamená rýže. Jde o velkou misku s vařenou rýží. Nahoře jsou pak kopečky různé zeleniny, jak vařené, tak i v syrovém stavu (cibule, okurka, špenát, mrkev, cuketa, mungo klíčky apod.), volské oko a několik kousků vařeného masa. Bibimbap by nebyl bibimbapem bez ostré pálivé omáčky kočchudžang. Pokrm se jí většinou lžící a před jídlem se důkladně promíchá.

Řekl byste o korejské kuchyni, že je zdravá?

Jednoznačně ano. Hlavně díky čerstvým surovinám. Jídlo je lehké, dobře stravitelné a každá miska kimchi je vlastně lékem. Takže určitě ano.

Poznámka autora:
Blahodárné účinky kimchi jsou známé celosvětově. Americký časopis Health zařadil kimchi mezi pětici nejzdravějších jídel na světě. A UNESCO kimchi zařadilo na seznam Mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva. Důvodů zajít do Han Food je tedy hned několik.

Autor: Hana Střelečková