Newsletter

Stáhněte si vaši mobilní aplikaci zdarma Nový Smíchov ? Klikněte zde

Mrkev v hlavní roli – Carrot Cake

25/04/2018

Tesco v tomto týdnu láká na chuť jara! Spousta druhů ovoce a zeleniny jsou v akci a tak není jednoduše už žádný důvod proč neosvěžit trochu jídelníček a dostat se po zimě konečně do formy. Je mi jasné, že ne každý chce celé jaro chroustat saláty, aby mohl v létě do plavek. Navíc přibývající slunné dny lákají k zahradním oslavám, prvním grilovačkám a byl by to hřích neochutnat po zimě zase něco s vůní ohně. Jestli takovou párty chcete obohatit i něčím sladkým, čtěte dál.

Asi udělám seriál „Koláče ze Smícháče“. Tento týden tu totiž máme jeden MRKVOVÝ. Je to k nevíře, ale i přesto, že je luxusní a krásně vláčný, je navíc i docela zdravý. Kdo ho z mého okolí ochutnal, chtěl další kousek nebo recept. Takže i když to není samá čokoláda, zabodujete. Navíc doplníte betakaroten a jelikož teď všichni chceme chytnout lepší barvu, tak ho není nikdy dost.

Korpus (dortová forma o průměru 18 cm)

40 g polohrubé mouky (já dávám i celozrnnou)
120 g hladké mouky
100 g třtinového cukru
1 lžička jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
2 ks hřebíčků
4 kuličky nového koření
½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku (pokud doma nemáte mlýnek na koření nebo hmoždíř, stačí použít cca 1 lžičku perníkového koření)
špetka soli
3 vejce
110 ml slunečnicového oleje
200 g mrkve ( a k tomu mrkvičku na chroupání:)
150 g konzervovaného ananasu (čerstvý je samozřejmě ještě lepší, ale toho je mi vždy do těsta líto)
60 g vlašských ořechů

Smícháme všechny suché suroviny, přidáme nadrcené koření, popř. mleté, sůl a stejně tak vedle smícháme všechno "mokré" - nastrouhanou mrkev, nadrobno nakrájený ananas (vymačkaný - ať to není samá voda), nastrouhané ořechy, olej a vejce.

Perfektně promíchané 2 misky následně smícháme v jedné a je to! Šup do formy, kterou doporučuji vymazat a vysypat trochou polohrubé nebo hrubé mouky. Pak to jde ven jedna báseň.
Pečeme na 175 stupňů cca 45 minut, následně snížíme teplotu na 165 a dopékáme ještě zhruba 10 minut.
Přes noc vychladlý, odleželý korpus pak doporučuji promazat níže uvedeným krémem. Samozřejmě i bez odležení to jde (koneckonců i bez promazání), ale vychladnout koláč opravdu nechte. Promazaný výsledek pak doporučuji dát ještě na chvilku do ledničky. Chvilku samozřejmě tak velkou, jak jen vám chuť dovolí. Krásně se to totiž všechno rozleží, propojí a je to pak pecka.

Krém
360 g smetanového sýra (např. 6 malých lučin)
3 vanilinové cukry
šťáva z jednoho velkého citronu (plus trocha nastrouhané kůry z něho)

Všechno se smíchá a pořádně utře, až není ani jedna hrudka. Krém doporučuji rozdělit na půl – část na promazání dovnitř a část navrch.
Na ozdobu jsem pak ještě nakrájela mrkev na kolečka a svařila ji cca 5 minut v cukru s vodou – je to moc dobré, vypadá to pěkně a je to 100% zdravější než nějaké marcipánové mrkvičky (ano, taky je mám ráda:).

Užijte si pečení a pak hlavně tu degustaci!

Autor: Lenka Volfová

BLOG F5

> Voir le dossier

další novinky

#JustAsk

Odpovíme
během hodiny
na našem facebooku

Položte vaši otázku
Otevírací doba

PĚTIHVĚZDIČKOVÉ OBCHODNÍ CENTRUM

Telefon : 251 101 061
> Kontaktujte nás

Top