titleNewsletter.newsletter

Stáhněte si vaši mobilní aplikaci zdarma Nový Smíchov ? Klikněte zde

DOBA ZÁZVOROVÁ

27/09/2017

Zázvor lékařský patří mezi tropické vytrvalé rostliny, které pocházejí z jihovýchodní Asie. Koupit jej můžete v sušené i mleté formě, ale nejaromatičtější bývá jako čerstvý. V kuchyni se dá použít ve všech formách. Sušený se nejčastěji vyskytuje v řadě orientálních koření, nejčastěji v kari. Vhodný je ale také do marmelád a čatní, ale používá se také při výrobě likérů a sirupů. Já osobně zázvor miluju, a proto jsem pro vás vybrala svoje nejoblíbenější recepty, na kterých si nejen pochutnáte, ale také podpoříte před zimou svou imunitu.

Zázvorový čaj

Nezákladnějším zázvorovým receptem je bezpochyby ten na čaj. Zázvor nakrájejte nebo nastrouhejte do hrnečku a přelijte ho vroucí vodou. Po 5 minutách čaj přeceďte a přidejte lžičku med a čerstvou citronovou šťávu.

Domácí zázvorový sirup

Asi 100 – 150 gramů čerstvého zázvoru oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Do hrnce nasypte asi kilo cukru a zalijte jej asi půl litrem vody. Poté přidejte zázvor a směs přiveďte k varu. Povařte cca 15 minut a mezitím vymačkejte šťávu ze dvou větších citronů. Hrnec odstavte z plotny a nechte jej chvílí zchladit, přeceďte ho a nalejte do připravených láhví nebo zavařovacích sklenic.

Teplý mrkvový salát se sezamem a zázvorem

Oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky 6 kusů mrkve. Na pánvičce rozehřejte olivový olej a přidejte asi 2 lžičky nastrouhaného zázvoru. Míchejte asi 30 sekund a poté přidejte mrkev, osolte a přidejte ¼ hrnku vody. Nakonec snižte teplotu a vařte do té doby, dokud mrkev nezměkne a voda se nevstřebá (tedy asi 5 minut). Do této směsi nakonec přidejte sezamový olej, sójovou omáčku a sezamová semínka.

Autor: Renata Hrabáková

BLOG F5

> Voir le dossier

další novinky

#JustAsk

Odpovíme
během nodiny
na našem facebooku

Položte vaši otázku

Otevírací doba

PĚTIHVĚZDIČKOVÉ OBCHODNÍ CENTRUM

Telefon : 251 101 061
> Kontaktujte nás

Top