Newsletter

Stáhněte si vaši mobilní aplikaci zdarma Nový Smíchov ? Klikněte zde

CHŘESTOVÁ SEZÓNA

07/05/2018

Vždycky se těším na to krátké období v roce, kdy chřest je dostupný kdekoliv a nestojí majlant. Chřest mám totiž opravdu ráda, a jak jsem zaznamenala nedávno v reportáži, která informovala o brzy nadcházejících chřestových slavnostech v Ivančicích. Nebudu asi sama. Dost mě překvapilo, že druhové jméno je u chřestu „lékařský“. Takže hurá, máme tu další potravinu, která nejen chutná, ale zároveň našemu tělu prospívá. Má čistící účinky, takže asi ne náhodou se sklízí právě na jaře.

Jíst se dá prý i syrový, nevím, sama jsem to nezkoušela, ale věřím, že v nějaké raw kuchařce se už dozvíte, jak na to. Pokud třeba stále k této moderní zelenině přistupujete opatrně, tj. tak, že chřest koupíte, protože to tak teď dělají všichni, ale už moc nevíte co s ním, takže ho po pár týdnech vyhodíte, doporučuji hned několik možností. Pokud jste masomilové, je to parádní příloha. Krátce povařený, pak jen prohodit na másle, osolit, opepřit, zakápnout citronem a je to. Hodí se perfektně i do salátů, např. v kombinaci s bramborem, ředkvičkou a třeba zastřeným vejcem. Klasikou je chřest s holandskou omáčkou. Sama jsem kvůli tomuto zázraku byla na kurzu vaření. Nicméně, pro mě to rozhodně není top recept. Naopak miluji chřestový krém a úplně nejvíc chřestové rizoto. Klasické italské rizoto, které na konci promícháte s povařeným chřestem (tip: do vody na vaření přidejte i trochu vína, sůl, pepř a kapku citronu), popř. můžete půlku vařeného chřestu rozmixovat a smícháním s rýží tak docílíte u rizota navíc fresh nazelenalé barvy. Tohle jídlo je pro mě jednoduše symbolem jara.

 

Jestli pak váháte mezi bílým a zeleným, je to na vás. Raději mám ten zelený. Je snazší na přípravu a přijde mi i chutnější. Např. chřestový krém je ale vynikající právě z chřestu bílého.

Zatímco zelený povaříte tak 3 minuty a můžete jíst, ten bílý potřebuje víc, 7-10 minut dle tloušťky a ještě k tomu oloupat. Nikdy navíc nezapomeňte odlomit zdřevnatělé konce, ty „chlupy“, co by vám jinak v jídle zůstaly, by k lepšímu gastro zážitku moc nepřispěly.

 

Když jen to půjde, chřest kupujte český, protože nejlepší je logicky čerstvý. A víte přeci, jak sami vypadáte např. po cestě ze Španělska… Takže v Tescu kupte chřest, na internetu najděte ten nejlepší recept (zkuste opravdu to rizoto) a hurá do toho!

Autor: Lenka Volfová

BLOG F5

> Voir le dossier

další novinky

#JustAsk

Odpovíme
během hodiny
na našem facebooku

Položte vaši otázku
Otevírací doba

PĚTIHVĚZDIČKOVÉ OBCHODNÍ CENTRUM

Telefon : 251 101 061
> Kontaktujte nás

Top